Kas ir kiberdrošība un datu aizsardzība?

Pirmkārt ir skaidri jāsaprot, ka kiberdrošība un datu aizsardzība attiecas ne tikai uz lielajiem, bet arī uz mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Lai gan mazākiem uzņēmumiem var būt mazāk datu nekā lielākajiem uzņēmumiem, tas nenozīmē, ka mazie uzņēmumi nav uzbrukuma mērķi. Patiesībā mazie uzņēmumi var būt pat vēl vairāk uzbrukuma mērķi, jo bieži vien tie nespēj nodrošināt tik daudz resursu, lai aizsargātu savus datus un sistēmas.

Turklāt daudzi uzņēmumi strādā ar svarīgiem klientu un darbinieku datiem, tāpēc ir svarīgi nodrošināt to drošību un aizsardzību. Turklāt Latvijas un ES likumi un regulējumi prasa, lai uzņēmumi nodrošinātu savu datu aizsardzību, neatkarīgi no to izmēra.

Lai mazie un vidējie uzņēmumi nodrošinātu kiberdrošību un datu aizsardzību, tiem jāievieš līdzīgi drošības pasākumi, kādi tiek izmantoti lielākos uzņēmumos, un jāievēro, tos pašus kiberdrošības un datu aizsardzības standartus un regulējumus. Tas var ietvert līdzekļu novirzīšanu kiberdrošībai un datu aizsardzībai, kiberdrošības politiku un drošības plānu izveidošanu, mācību un informēšanas pasākumu organizēšanu, regulāru programmatūras un aparatūras atjaunināšanu un citas līdzīgas darbības.

Kiberdrošība ir datortīklu, elektronisko ierīču un sistēmu, programmatūras un datu aizsardzības izpildes kopums, kas nodrošina to, ka elektroniskie dati un sistēmas ir aizsargāti no neautorizētas piekļuves, izmantošanas, iznīcināšanas, modifikācijas vai izkropļošanas. Tas ietver arī pasākumus, kas nepieciešami, lai saglabātu pieeju un aizsargātu sistēmas pret datorvīrusiem un citas kaitnieciskas darbības.

Vai zināji, ka pēc CERT datiem, 2022. gadā, salīdzinot ar 2021. gadu par 40% ir pieaudzis reģistrēto kiberincidentu skaits, sasniedzot visu laiku augstāko rādītāju, kopš Latvijā tiek veikta statistikas apkopošana.

Lai Tavs uzņēmums neiekļūtu šajā statistikā, ir virkne dažādu līdzekļu un tehnoloģiju, par ko būtu jādomā un jāievieš. Piemēram:

  • Uzņēmuma sistēmas un programmatūras uzlabošana, lai nodrošinātu atbilstību kiberdrošības standartiem un prasībām;
  • Ugunsmūrus un citas aizsargierīces, kas bloķē nevēlamus pieprasījumus un aizsargā tīklu no ārējiem draudiem;
  • Elektroniskās identitātes pārvaldība un piekļuves kontroles sistēmas, kas nodrošina, ka tikai autorizēti lietotāji var piekļūt sistēmai vai datiem;
  • Apzināšanās un apmācība, kas veicina lietotāju izpratni par kiberdrošību un ieteicamajiem drošības pasākumiem.

Savukārt datu aizsardzība ir pasākumi, kas nodrošina, ka personas dati, kas uzglabāti uzņēmuma sistēmās, ir aizsargāti no neautorizētas piekļuves, izmantošanas vai izplatīšanas. Šie pasākumi ietver datu šifrēšanu, fizisko piekļuves kontroli, piekļuves kontroles un citas drošības pasākumus, kas palīdz novērst datu noplūdes un zādzības riskus.

Datu aizsardzības pasākumi tiek regulēti arī ar tiesību aktiem, piemēram, Eiropas Savienības General Data Protection Regulation (GDPR), kas nosaka standartus un prasības, ko organizācijām jāievēro attiecībā uz personas datu aizsardzību.

Daži no svarīgākajiem datu aizsardzības pasākumiem ir:

  • Identificēt un klasificēt datus: Uzņēmumam jāzina, kurās sistēmās un kurus datus tas uzglabā, lai spētu veikt vajadzīgos drošības pasākumus. Tādēļ ir svarīgi identificēt un klasificēt datus, piemēram, uzglabāt datus atbilstoši to nozīmībai un ierobežot piekļuvi kritiskiem datiem;
  • Ierobežot piekļuvi datiem: Ir svarīgi ierobežot piekļuvi datiem tikai tiem darbiniekiem, kuriem ir nepieciešams tos piekļūt, un arī noteikt atbilstošus drošības līmeņus, lai pasargātu datus no nesankcionētas piekļuves;
  • Izveidot drošu paroli: Darbiniekiem jāizmanto spēcīgas paroles, lai aizsargātu savus kontus no viltus piekļuves. Paroles vajadzētu regulāri atjaunot;
  • Izmantot divpakāpju autentifikāciju: Divpakāpju autentifikācija ir metode, kas prasa no lietotāja divus faktorus, lai pierādītu savu identitāti. Tas var būt parole un kods, kas nosūtīts uz lietotāja mobilo tālruni;
  • Atjaunot programmatūru un aparatūru: Svarīgi ir regulāri atjaunināt programmatūru un aparatūru. Programmatūras atjauninājumi un jauna aparatūra var ietvert jaunus drošības uzlabojumus, tādējādi mazinot riskus, kas saistīti ar vecāku programmatūru un aparatūru;
  • Izveidot datu atjaunošanas plānu: Dati var tikt zaudēti vai bojāti, tāpēc ir svarīgi izveidot plānu, kā atjaunot datus, ja tie kļūst nepieejami. Tas var ietvert plānu, kā veikt datu atgūšanu no datu dublējumiem un rezerves kopijām.

Ja neesi pārliecināts, ka Tavā uzņēmumā ir sakārtotas kiberdrošības un datu aizsardzības sfēras, sazinies ar mums un mēs noteikti palīdzēsim izprast esošo situāciju uz saprast risinājumus kā būtu jārīkojas nākotnē.

Vairāk no bloga

Jūsu uzņēmumā ir datortehnika, kas sagādā raizes?

Mēs pierādīsim, ka varam samazināt Jūsu uzņēmuma datortehnikas uzturēšanas izmaksas!

Piesakiet sarunu ar mūsu speciālistu BEZ MAKSAS!

Jau piecpadsmit gadus mums rūp Jūsu uzņēmuma izaugsme!

© 2024 DATORDARBNICA.LV, visas tiesības aizsargātas
Piesakieties Konsultācijai un Esošās Situācijas Novērtējumam BEZ MAKSAS!